De populaire videoconferentiedienst Zoom wordt geplaagd door privacy- en veiligheidsproblemen. Het bedrijf heeft daarvoor excuses aangeboden.
Belegger Michael Drieu klaagt Zoom nu aan, omdat het bedrijf zwakke plekken in de beveiliging van de software zou hebben verzwegen.
Volgens Drieu is de beurskoers van Zoom gedaald door de problemen. Toch is het aandeel nog altijd bijna 70 procent meer waard dan begin dit jaar.
Zoom Video, het bedrijf achter de momenteel razend populaire app voor videovergaderingen, is aangeklaagd wegens vermeende fraude. Een aandeelhouder beschuldigt de techonderneming ervan zwakke plekken in de beveiliging van de software te hebben verzwegen.
De belegger Michael Drieu beweert dat onthullingen over gaten in de beveiliging hun weerslag hebben gehad op de waarde van aandelen.
Niettemin zijn aandelen in Zoom op dit moment bijna 70 procent meer waard dan begin dit jaar. Nu veel mensen door het nieuwe coronavirus thuis moeten werken, weten tientallen miljoenen mensen de app te vinden.
Zoom ging in april 2019 naar de beurs voor 36 dollar per aandeel. Op de eerste handelsdag steeg de koers meteen naar 62 dollar.
Drieu verwijt Zoom geen open kaart te hebben gespeeld over zwakheden in de versleuteling van de videogesprekken. Onlangs wees de onderzoeksgroep CitizenLab erop dat daar veel aan mankeert, waardoor afluisteren relatief gemakkelijk zou zijn.
Eerder leidde het nieuws dat Zoom ongemerkt gegevens naar Facebook stuurt tot bezorgdheid. Daarnaast zijn er nog vele andere kanttekeningen bij de videotool van het bedrijf.
Lees meer: Veel zorgen over privacy bij gebruik van video-app Zoom
Topman Eric Yuan bood begin deze maand publiekelijk zijn excuses aan voor privacy- en beveiligingsproblemen. "We erkennen dat we tekort zijn geschoten op het vlak privacy, volgens de maatstaven van de gemeenschap en die van onszelf."
Hij weet de tekortkomingen aan de stormachtige groei van de app. Waar in december vorig jaar nog maar 10 miljoen mensen de app dagelijks gebruikten, waren dat er in maart 200 miljoen.